De CO2-Prestatieladder is een instrument om bedrijven, die deelnemen aan aanbestedingen, te stimuleren tot CO2-bewust handelen in de eigen bedrijfsvoering en bij de uitvoering van projecten. Het gaat daarbij met name om energiebesparing, het efficiënt gebruik maken van materialen en het gebruik van duurzame energie.
In eerste instantie is dit instrument door ProRail ontwikkeld en sinds 2009 gebruikt voor aanbestedingen in de spoorsector. Al snel bleek dat ook andere aanbesteders en sectoren in het bedrijfsleven de mogelijkheden van de ladder zagen.
CO2-Prestatieladder
Daarom is versie 2.0 van de CO2-Prestatieladder ontwikkeld. Daarin is de ladder breder toepasbaar geworden voor andere aanbesteders en andere sectoren. Zo sluit de ladder nu beter aan bij het Besluit Aanbestedingsregels voor Overheidsopdrachten. Bovendien hebben de ervaringen uit het eerste jaar geleid tot verbeteringen en verduidelijkingen.
Belangrijke uitgangspunten
Bij de ontwikkeling van de CO2-Prestatieladder is gekozen voor twee belangrijke uitgangspunten:
– maximale gerichtheid op eigen initiatief, praktische resultaten en innovatie;
– minimale belasting en belemmering van de onderneming door regels en voorschriften.
De ladder werkt niet met regelgeving voor productiemethoden of productvoorschriften, maar schept ruimte voor creativiteit en vernieuwing van bedrijfsvoering en product. De ambitie is dat bedrijven die zich laten certificeren volgens de ladder dit zullen ervaren als een investering die zich onmiddellijk terugverdient in termen van lagere energiekosten, materiaalbesparing en innovatiewinst.
Doel van de ladder
Het doel van de ladder is bedrijven te stimuleren om de eigen CO2-uitstoot en die van hun leveranciers, te kennen en permanent te zoeken naar nieuwe mogelijkheden om de uitstoot als gevolg van de eigen bedrijfsvoering en de eigen projecten terug te dringen. Vervolgens stimuleert de ladder bedrijven om die maatregelen daadwerkelijk uit te voeren en bovendien de verworven kennis transparant te delen en samen met collega’s, kennisinstellingen, maatschappelijke partijen en overheden actief te zoeken naar mogelijkheden om de uitstoot gezamenlijk verder terug te dringen.
Inzet belonen
De ladder is een concrete uitwerking van het streven naar één helder en toegankelijk instrumentarium voor duurzaamheid bij het gunnen van opdrachten. Het instrument wordt door overheidsorganisaties en bedrijven gebruikt bij veelal complexe aanbestedingen. Het uitgangspunt van de ladder is dat inspanningen worden gehonoreerd. Een hogere score op de ladder wordt namelijk beloond met een concreet voordeel in het aanbestedingsproces, in de vorm van een – fictieve – korting op de inschrijfprijs.
Maatschappelijke bijdrage
MODELEC neemt haar zakelijke en maatschappelijke verantwoording voor veiligheid en milieu door klimaatbewust te werken. Zo zijn wij bezig om onze eigen CO2-productie te kennen en al onze medewerkers daarin te stimuleren om dit te verminderen. Zo willen we zo zuinig mogelijk omgaan met grondstoffen en energie. Daarom zoeken wij met onze medewerkers voortdurend naar duurzame oplossingen.
Wij hebben als MODELEC daarom ook onze eigen carbon footprint berekend, waarin wij werken aan een CO2-reductie programma. Met deze insteek streven wij ernaar om onze bedrijfsvoering te verduurzamen.