• Inloggen
  • Aanmelden
Modelec | Data-Industrie

Modelec

Data-Industrie

ModelecModelec

+31 (0)318 - 636 262contact@modelec.nl

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • YouTube
  • Aanmelden nieuwsbrief
  • Menu
  • Home
  • Markten
    • Transport
    • Energie
    • Watermanagement
    • Beveiliging
    • Maritiem
    • Cybersecurity
  • Cases
  • Producten
  • Over Modelec
    • Visie & missie
    • ISO certificering
    • CO2 – neutrale bedrijfsvoering
    • CO2 – Prestatieladder
    • Nieuws
    • Sponsoring goede doelen
  • Support
    • RMA aanvraag
    • Moxa Technical College certificering
  • Partners
  • Contact
Home » Case Studies » Gemeente Amsterdam & MODELEC werken samen aan succes

Gemeente Amsterdam & MODELEC werken samen aan succes

4 september 2019

Modernisering van een netwerk infrastructuur dat de verkeersdoorstroming van het verkeer en leefbaarheid van de openbare ruimte helpt verbeteren.

Lees meer

Samenvatting

Uitdaging

Het vervangen van de bestaande huurlijnen, bestaand uit sterk verouderde kabelverbindingen, om deze in beperkte tijd om te zetten naar betrouwbare 4G/LTE verbindingen. Hierbij waren de gestelde eisen aan cybersecurity en stabiliteit vanzelfsprekend van groot belang om de verschillende verkeerssystemen op afstand te beheren. Daarnaast moest er bij de ontwikkeling van de modernisering rekening worden gehouden met het steeds verder verglazen van de netwerkverbindingen om het VOR-IN netwerk nog verder toekomstbestendig in te richten.

Oplossing

Het portfolio van industriële netwerkoplossingen van Westermo sluit bijzonder goed aan om via verschillende media een eenduidig en schaalbare netwerk te realiseren. Dit in combinatie met de applicatiekennis en ervaring van stedelijke infraprojecten binnen MODELEC. De gekozen oplossing en technisch ondersteuning van het MODELEC support team heeft invulling gegeven aan een VOR-IN netwerk infrastructuur die zich naar gelang de toekomstige situatie kan blijven ontwikkelen.

Resultaat

De basis voor de modernisering van het VOR-IN netwerk is gelegd. Een netwerk dat weer bij de tijd is en voorbereid op de toekomst. Zo heeft MODELEC een nuttige bijdrage mogen leveren om de integratie van de verschillende kritische systemen in de openbare ruimte en het verkeer via verschillende infrastructuur mogelijk te maken. Ondertussen zijn we met de klant verder in gesprek over uitbreidingen, ontstaan door behoeften van de gemeente om data te winnen voor verbetering van de doorstroming van het verkeer en inrichting van de openbare ruimte om de stad leefbaar te houden met behoud van economische vooruitgang: nu en in de toekomst.


Westermo netwerktechnologie verbindt intelligente verkeerssystemen in Amsterdam

Lees hier het originele artikel in het Engels
 
Met 2,4 miljoen inwoners is Amsterdam de grootste stad in Nederland. Amsterdam ontvangt jaarlijks naar schatting 6 miljoen bezoekers en is daarmee een van Europa’s belangrijkste toeristische bestemmingen. De oudste wijk van Amsterdam is het middeleeuwse stadscentrum dat niet zo groot is, maar een heel complexe infrastructuur heeft van tunnels, trams, metro en kanalen én duizenden fietsen. Dat maakt Amsterdam een van ’s werelds meest uitdagende steden voor verkeersmanagement; een taak die de Dienst Verkeer en Openbare Ruimte van de gemeente Amsterdam uitvoert met visie, doelgerichte maatregelen en moderne technologie. Kenmerkend voor de methode van de dienst zijn de nieuwe intelligente datacommunicatiesystemen die momenteel in de stad worden geïnstalleerd ter ondersteuning van het verkeerscontrolesysteem. Om dat mogelijk te maken heeft de dienst gekozen voor de geavanceerde Ethernet netwerktechnologie van Westermo.
 

In de zeventiende eeuw was het kapitein Frans Banninck Cocq, de centrale figuur in Rembrandts meesterwerk ‘De Nachtwacht’ (te bezichtigen in het Rijksmuseum, zie foto hierboven), die waakte over de veiligheid van de stad Amsterdam. Tegenwoordig vertrouwt de stad zich op de Dienst Verkeer en Openbare Ruimte om inwoners en bezoekers veilig door de drukke straten te loodsen.
 
De gemeente Amsterdam stelde in 2015 een eigen team samen met als hoofdtaak de ontwikkeling en uitvoering van het datacommunicatienetwerk dat het Intelligente Transportsysteem (ITS) in de stad ondersteunt. Voorheen werd het ITS beheerd door een externe partner, maar door de stijgende kosten, de toenemende prestatiedruk en de noodzaak tot cybersecurity, besloot de gemeente Amsterdam de verantwoordelijkheid voor het systeem zelf in handen te nemen.
 

Eric Bish (senior manager systeem- en projectbeheer) en Albert Scholten (manager systeem- en projectbeheer), zijn twee sleutelfiguren in het team dat verantwoordelijk is voor de ICT-systemen die het verkeer in Amsterdam regelen. “Het bestaande communicatienetwerk dat het verkeerscontrolesysteem ondersteunde heeft jarenlang goed gewerkt, maar het was gedateerd en de dagelijkse kosten om het gehuurde kopernetwerk te onderhouden waren hoog. Gezien de uitdagingen waar Amsterdam in de toekomst mee te maken zou krijgen, was het tijd onze systemen te moderniseren,” zegt Scholten.

 
Eric Bish en zijn team hebben belangrijke stappen gezet in het moderniseringsproces van de communicatie-infrastructuur voor verkeersmanagement. De upgrade van het netwerk neemt een aantal jaren in beslag, tot uiteindelijk de meeste systemen werken op moderne IP-gebaseerde datacommunicatie.
 
“Het oude netwerk was hoofdzakelijk gebaseerd op analoge modems, multi-dropmodems, xDSL extenders en 3G routers van Westermo,” verduidelijkt Bish. “Omdat die apparatuur goede dienst had bewezen, hebben we, bij het verkennen van de eisen voor een nieuw systeem, de technologie van Westermo opnieuw overwogen.”
 

Projectplanning

“We werkten nauw samen met Axians, onze leverancier voor netwerkdiensten en MODELEC Data-Industrie, distributeur van Westermo producten in Nederland. De constructieve samenwerking tussen deze drie partijen heeft bijgedragen aan het succes van het project. MODELEC Data-Industrie is expert op het gebied van industriële datacommunicatie en heeft in besprekingen over de systeemvereisten Westermo aangemerkt als goede partij om een stabiel en betrouwbaar netwerk te bouwen dat opgewassen is tegen toekomstige uitdagingen.”
“Met elkaar hebben we een stappenplan gemaakt. Ons langetermijnplan is grotendeels gebaseerd op het realiseren van een glasvezelinfrastructuur uitgevoerd met Westermo Lynx en RedFox Ethernet apparatuur. Het aanleggen van nieuwe bekabeling is echter een kostbaar en tijdrovend proces. Op locaties waar glasvezelbekabeling nog niet beschikbaar is, blijkt de Westermo Ethernet Extender uitstekend te presteren. Met deze apparatuur kunnen we een betrouwbare netwerkoplossing met voldoende doorvoersnelheid realiseren, waarmee we het bestaande kopernetwerk die verbindingen tussen verkeersregelsystemen regelt kunnen beheren. Voor remote verbindingen tussen de EDGE-netwerken en de controlekamer maken we gebruik van Westermo MRD 4G/LTE routers die een redundante SIM-optie bieden en het opzetten van IPSEC VPN-verbindingen vereenvoudigen.”

Apparatuurtests

Voordat de implementatie van het nieuwe systeem op grote schaal kon worden doorgevoerd zijn de Lynx switches en Wolverine Ethernet Extenders eerst getest op minder kritische kruispunten. Voor de beoordeling van de draadloze Westermo MRD 4G/LTE routers werd een mobiel testsysteem tijdens Koningsdag op drukbezochte delen van Amsterdam geplaatst. Ondanks de enorme mensenmenigten die massaal gebruik maakten van de mobiele verbindingen, leverden de routers een uitstekende prestatie.

“Daarmee voldeed de apparatuur aan de gestelde eisen en besloten we de routers van Westermo op brede schaal in de stad in te zetten. Op dit moment verzorgen de routers de datacommunicatie voor verschillende verkeerscontrolesystemen. Via het nieuwe netwerk zijn er nu meer dan 1300 apparaten aangesloten en omdat verkeerscontrolesystemen voortdurend worden verbeterd zal dit aantal blijven groeien.”

 
Het demonstratiemodel dat voor systeemtests werd ontworpen. Het brengt de datacommunicatie-infrastructuur in beeld die nodig is voor de verkeerslichtregulering op drukke kruispunten.

“Westermo heeft een uitgebreid productassortiment met geschikte oplossingen voor verkeersmanagementsystemen en wij vinden de technologie stabiel en betrouwbaar. Het stroomverbruik van de apparatuur is zeer laag, waardoor er weinig hitte vrijkomt. Dat is een belangrijk gegeven, omdat de switches vaak in krappe en ongeventileerde ruimtes worden geïnstalleerd. De daar aanwezige overige elektronica zou beschadigd kunnen raken als de temperatuur in de ruimte stijgt.”

“De Westermo Lynx switch is zeer veelzijdig en biedt met een slimme functieset verschillende netwerkmogelijkheden aan. De SFP-optie stelde ons bijvoorbeeld in staat om eenvoudig om te schakelen tussen koper- en glasvezelbekabeling terwijl de seriële poort voor verbinding met verouderde verkeersregelsystemen zorgt. Daarnaast is de mogelijkheid om tekst-gebaseerde configuratie vanaf de beheerpoort uit te voeren, een prettige manier voor de fijnstelling en het grootschalig wegzetten van apparatuur. In elk apparaat werd de configuratie ingeladen met de flexibiliteit voor eventuele locatie specifieke aanpassingen. Die functionaliteit stelde ons in staat om alle apparatuur in een tijdsbestek van minder dan 12 maanden te installeren. Dat leverde een aanzienlijke geldbesparing op. Want op die manier konden we het gebruik van de prijzige huurlijnen van het datacentrum eerder beëindigen.”

Netwerkvermogen

“Bij de installatie van het nieuwe netwerk moesten we het oude systeem in stand houden en ondertussen de nieuwe functionaliteit implementeren. Daarnaast wilden we graag, vanwege de hoge onderhoudskosten van de oude koperen huurlijnen, dat het nieuwe netwerk eenvoudig en snel te implementeren was. We begonnen met de klassieke tweelagenstructuur die bestond uit een MRD- router en maximaal zes aangekoppelde Lynx switches of Line Extenders. Elke verkeersregelaarautomaat werd daarna verbonden met een Line Extender of Lynx switch, afhankelijk van de bestaande bekabeling ter plaatse.”

 
Een van de gemoderniseerde schakelkasten met apparatuur voor de verkeersregeling van een druk kruispunt in het centrum van Amsterdam. Een Wolverine Ethernet Extender verbindt de schakelkast via de bestaande koperbekabeling met een volgend kruispunt en een MRD 4G/LTE router verzorgt de draadloze verbinding met de controlekamer.

Het is echter moeilijk, tijdrovend en duur om een dergelijk groot datanetwerk te installeren in een stad die zo groot is als Amsterdam. Het nieuwe netwerk zou uiteindelijk meer moeten bieden dan alleen de ondersteuning van verkeerslichtsystemen. Sterker nog, het netwerk zou cameratoezicht, verkeersinformatie, automatische nummerplaatherkenning en zelfs straatverlichting moeten kunnen ondersteunen. Om veiligheidsredenen is het belangrijk dat deze andere toepassingen onafhankelijk van elkaar werken en daarnaast is het wenselijk dat wijzigingen of toevoegingen aan het netwerk eenvoudig uit te voeren zijn.

“Efficiënt gebruik van de kabelinfrastructuur is daarom van groot belang. Om die reden hebben we bij de start van het project gekozen voor layer 3 switches. Zo konden we een volledig routeerbaar datanetwerk ontwerpen. Een slimme combinatie van OSPF-routing, lokale firewalls en layer 2 en -3 functionaliteiten, heeft geresulteerd in een flexibel, veilig en hoog beschikbaar netwerkontwerp. Het netwerk heeft een hoog zelfherstellend vermogen tegen veelvoorkomende problemen, zoals schade aan bekabeling en stroomonderbrekingen.”

“Met de Westermo RedFox switches kunnen we het vernieuwde netwerk binnenkort koppelen aan de glasvezelringen van de metrolijnen. Dat biedt volledige redundant Gigabit verbindingen met ons datacentrum voor veel van onze bewakingscamera’s en verkeerssystemen.”

“Met de technologie van Westermo hebben we een stabiele en betrouwbare netwerkoplossing in handen welke lang mee zal gaan. De technologie biedt de functionaliteit die nodig is om het netwerk te moderniseren en maakt snelle upgrades mogelijk tijdens de gehele levensduur van het systeem,” zegt Bish. “Voor zover wij weten is dit de meest geavanceerde netwerkinfrastructuur in Nederland en tot op de dag van vandaag functioneert het systeem probleemloos. Wij verwachten dat het industriële netwerk binnen vijf jaar heel Amsterdam en de aangrenzende gebieden ontsluit, vrijwel volledig ondersteunt door Gigabit glasvezellinks waarbij nog slechts een klein aantal 4G-verbindingen nodig is.”

Toepassing 1: verkeersregelsystemen
In Amsterdam zijn er enkele honderden verkeersregelinstallaties. Ze werken zelfstandig, maar kunnen ook centraal aangestuurd worden. Het monitoren van verkeerslichtsystemen is een van de belangrijkste taken van de controlekamer van de Dienst Verkeer en Openbare Ruimte. Bij opstoppingen kunnen verkeersmanagers de doorstroming van verkeer vanuit de controlekamer regelen en eventueel verkeer omleiden via minder drukke wegen.

Verkeersregelsystemen zorgen voor de onderlinge verbinding tussen verkeerslichten. De infrastructuur die de verbinding mogelijk maakt, bestaat uit een combinatie van bestaande koperkabels en nieuwe glasvezelkabels. Voor de aansluiting van verkeerslichten met de verkeerscontrolekamer maakt Amsterdam echter gebruik van huurlijnen. Een dure oplossing die de gemeente jaarlijks ongeveer twee miljoen euro kost en daarnaast onvoldoende betrouwbaar bleek voor een systeem van dergelijke omvang. De vervanging van de huurlijnen door de Westermo draadloze routers levert een kostenbesparing op die, naar verwachting, de kosten van de netwerkupgrade na ongeveer drie jaar heeft terugverdiend.

Toepassing 2: milieuzone handhaving
In het centrum van Amsterdam is een milieuzone ingesteld om de vervuiling door motorvoertuigen in de stad te beperken. Voor niet-milieuvriendelijke voertuigen is het verboden ‘de groene zone’ in te rijden en de gemeente Amsterdam heeft camera’s geplaatst met automatische nummerplaatherkenning (ANPR-camera’s) om ervoor te zorgen dat bestuurders de milieuzoneregels naleven. Er zijn omstreeks 80 controlepunten bij de toegangswegen van de stad, die dagelijks ongeveer drie miljoen auto’s controleren. Tussen de één en vijf ANPR-camera’s fotograferen automatisch nummerplaten van voorbijrijdende auto’s. In de camera wordt de foto geconverteerd naar een eenvoudig tekstbestand en aan de controlekamer verzonden via een versleutelde IPSec VPN-verbinding die tot stand komt met de MRD 4G/LTE router. De gemeente Amsterdam neemt deel aan het Europese programma Coöperatieve Intelligente Transportsystemen (C-ITS), een systeem dat het mogelijk maakt verkeersstromen te optimaliseren. Dat betekent dat er een hogere bandbreedte nodig is met minder vertraging, zodat draadloze verbindingen op termijn vervangen zullen worden door een glasvezelnetwerk, bijvoorbeeld met gebruik van Lynx en RedFox switches.

Albert Scholten in de Amsterdamse controlekamer van waaruit verkeersmanagers het verkeer regelen om opstoppingen te voorkomen en voorrang te geven aan bijvoorbeeld het openbaar vervoer en om het verkeer te regelen bij grote evenementen.
 

Toepassing 3: observeren en reguleren van verkeersstromen
Het verkeer in Amsterdam wordt continu gemonitord vanuit de verkeerscontrolekamer om de doorstroom te waarborgen, verkeersopstoppingen te verminderen en het risico op ongelukken tot een minimum te beperken. Verkeersmanagers nemen beslissingen op basis van de informatie van honderden camera’s die in de stad zijn geïnstalleerd. Veel van de gebruikelijke toezichtcamera’s zijn met Westermo verbindingen gekoppeld aan het netwerk. De real-time videobeelden van de ANPR-camera’s worden ook gebruikt om toezicht te houden op het verkeer. De camera’s zijn verbonden met de controlekamer via Westermo MRD 4G/LTE routers, welke IPSec-versleutelde VPN-verbindingen ondersteund. Bij verkeersopstoppingen mogen verkeersmanagers de milieuzonecontrole buiten werking stellen en vooraf ingestelde scenario’s activeren die het verkeer omleiden en de opstopping oplossen.

 

Toegepaste Producten

Westermo MRD-455 serie
4G LTE Routers

Westermo MRD-455 serie

Industriële mobiele breedband / 4G-router

» Lees meer «
Westermo Wolverine DDW-242 serie
Advanced Ethernet Extenders

Westermo Wolverine DDW-242 serie

Geavanceerde industriële Ethernet Extender

» Lees meer «
Westermo Lynx L208-F2G-S2 serie
Layer 3 - DIN-rail Managed Ethernet Switches

Westermo Lynx L208-F2G-S2 serie

Managed Device Server Switch met routeringsfunctionaliteit

» Lees meer «
Print deze pagina

Gerelateerde Cases

Terugblik & Vooruitzicht
Nieuwsberichten

Terugblik & Vooruitzicht

Blijdschap om de versoepelingen van de coronaregels en eind Q1 zelfs het vervallen van de laatste maatregelen. Schrik en verontrusting over de Russische inval in Oekraïne. Het eerste gaf weer [...]

» Lees meer «
Team MODELEC wenst je een mooi, gezond en krachtig 2023 toe.
Nieuwsberichten

Sfeervolle feestdagen en een gezond & krachtig 2023!

Net als vele andere in onze maatschappij kijken ook wij aan het eind van 2022 terug op een enerverend jaar. Het was zonder twijfel een bewogen jaar als nooit tevoren. [...]

» Lees meer «
Aankomende prijsstijgingen per 1 januari 2023
Nieuwsberichten

Aankomende prijsstijgingen per 1 januari 2023

Het afgelopen jaar hebben de extreme marktomstandigheden de dynamiek voor ons allemaal veranderd. We zien een geleidelijke terugkeer naar het nieuwe normaal in de samenleving doordat de COVID-pandemie in heel [...]

» Lees meer «
MODELEC Cybersecurity
Nieuwsberichten

Cybersecurity Use Cases

We nodigen je graag uit om tijdens de FHI Industrial Cyber Security Event 2022 onze stand te bezoeken en deel te nemen aan onze seminar ‘Netwerksecurity inrichten van objecten. Hoe [...]

» Lees meer «
MODELEC partner in toekomstbestendige netwerken
Nieuwsberichten

De automatisering is aan het veranderen.

Recente wereldwijde gebeurtenissen hebben digitalisering tot een dringend en dwingend doel gemaakt. De meeste bedrijven, ongeacht de branche, beginnen zich te realiseren dat digitale transformatie absoluut noodzakelijk is om te [...]

» Lees meer «

MODELEC Data-Industrie B.V.

  • Gegevens
    • Bezoekadres

      Galvanistraat 38
      6716 AE Ede

    • Postadres

      Postbus 181
      6710 BD Ede

    • Informatie

      KvK nr: 09079853
      BTW nr: NL8026.59.640.B01

  • Contact
    • +31 (0)318 63 62 62
    • sales@modelec.nl
    • support@modelec.nl
    • order@modelec.nl
  • Links
    • Privacybeleid
    • Leveringsvoorwaarden

Volg ons op:

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • YouTube
  • Aanmelden nieuwsbrief
Modelec ISO-9001 gecertificeerd
Modelec ISO-IEC-27001 gecertificeerd
© 1977-2023  Modelec - Data-Industrie | Keraweb & Partners

  • Menu
  • Home
  • Markten
    • Transport
    • Energie
    • Watermanagement
    • Beveiliging
    • Maritiem
    • Cybersecurity
  • Cases
  • Producten
  • Over Modelec
    • Visie & missie
    • ISO certificering
    • CO2 – neutrale bedrijfsvoering
    • CO2 – Prestatieladder
    • Nieuws
    • Sponsoring goede doelen
  • Support
    • RMA aanvraag
    • Moxa Technical College certificering
  • Partners
  • Contact
ModelecModelec

+31 (0)318 - 636 262contact@modelec.nl

  • LinkedIn
  • Twitter
  • Facebook
  • YouTube
  • Aanmelden nieuwsbrief
Beheer cookie toestemming
Om de beste ervaringen te bieden, gebruiken wij technologieën zoals cookies om informatie over je apparaat op te slaan en/of te raadplegen. Door in te stemmen met deze technologieën kunnen wij gegevens zoals surfgedrag of unieke ID's op deze site verwerken. Als je geen toestemming geeft of uw toestemming intrekt, kan dit een nadelige invloed hebben op bepaalde functies en mogelijkheden.
Functioneel Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Voorkeuren
De technische opslag of toegang is noodzakelijk voor het legitieme doel voorkeuren op te slaan die niet door de abonnee of gebruiker zijn aangevraagd.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt. De technische opslag of toegang die uitsluitend wordt gebruikt voor anonieme statistische doeleinden. Zonder dagvaarding, vrijwillige naleving door uw Internet Service Provider, of aanvullende gegevens van een derde partij, kan informatie die alleen voor dit doel wordt opgeslagen of opgehaald gewoonlijk niet worden gebruikt om je te identificeren.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een website of over verschillende websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Bekijk voorkeuren
{title} {title} {title}